Жозе Мануел Барозу с лекция на тема „Дигитални граждани на Европа и света“

Жозе Мануел Барозу с лекция на тема „Дигитални граждани на Европа и света“
15 юни 2016 г.

На 7-ми юни председателят на Европейската комисия в периода 2004-2014 г. г-н Жозе Мануел Барозу изнесе публична лекция на тема „Дигитални граждани на Европа и света“ в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Посещението му беше по покана на Ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, като част от цялостна партньорска кампания, стартирана от Телелинк и движение Endeavor България.


От академичната трибуна на българската Алма матер г-н Барозу говори за бъдещето на Обединена Европа - дигиталните граждани на Европа и света. Информационните технологии и единният цифров пазар играят централна роля в стратегията за икономически растеж в Европа, а в нейното изграждане огромна роля има г-н Барозу. По думите му едно от най-големите преобразувания в света идва от дигиталната икономика. „Комисията се стреми да направи единен дигитален пазар и в ЕК имаме стратегия за това: добър достъп до дигитални услуги. Дигиталната икономика е тенденция във всички сектори и носи ползи за всички“, изтъкна Барозу. Един важен елемент е да развиваме икономиките, базирани на сътрудничеството. Става дума за споделяне и дигитални услуги, подчерта Барозу. "Ако изгубим битката за дигитализацията, икономиката на Европа е поставена в риск", обърна внимание Барозу. По думите му малките и средните предприятия използват малко дигиталните технологии в своите дейности. Ето защо ЕК излиза с предложения и стратегия как тези предприятия да използват дигиталните технологии. Срещата продължи с въпроси на студенти и коментари на актуални политически събития в Европа и света.


В рамките на посещението си в София г-н Барозу се срещна с президента Росен Плевнелиев, като се обединиха около позицията, че Европейската идея се нуждае от нова вълна на подкрепа не само от институциите на ЕС, но и от правителствата на държавите членки и от европейските граждани. През деня г-н Барозу посети и Министерския съвет, където поговори и с премиера Бойко Борисов, а на срещата присъства и американският генерал Уесли Кларк - бивш главнокомандващ силите на НАТО в Европа.


Като следваща стъпка от кампанията Телелинк планира разработване на цялостна съвместна платформа „Дигитални граждани на Европа и света“, която да се финансира от бизнеса. Целта е студентите от различни специалности да имат възможност да работят по темата „Дигитални граждани на Европа и света“. Инициативата може да привлече партньорства с бизнес, общини, академични институции в Европа, европейски програми и да е полезна както за дейността на Софийския университет, така и за бъдещата реализация на младите хора след завършването на висшето им образование.
 

Назад